+36 20 9715341

A társulat

Célunk a nőiesség, extrémitás és a szórakoztatás ötvözése.
A tűz beszél helyettünk

„Az Aserdus a női energiák találkozása egy különleges környezetben: a tűz bűvkörében. Művészeink kívülről elérhetetlennek tűnnek, hiszen körbeveszik őket a lángcsóvák, belülről viszont nagyon erős figyelem és kapocs van egymás és a nézők között. Az előadásokban a mozdulatok líraiságát a tűzzsonglőr eszközök szigora ellenpontozza.”
A legtöbben a tűzzsonglőr kifejezést használják a mi műfajunkra, de mi inkább a tűztáncos, vagy flow artist szókapcsolatot szeretjük. Miért? Mert ebben sokkal több van, mint pusztán tárgymanipuláció. A tűzzsonglőr eszközökkel együtt keringőzni igazi áramlás-élmény, aminek megtekintése is szinte meditatív állapotot eredményez, benne lenni pedig egy megváltozott tudatállapot, a legjobb értelemben!”

Társulatunk közel tíz éves múltra tekint vissza és joggal mondhatja, hogy Magyarország legdinamikusabban fejlődő női tűzzsonglőr csapata. Előadásainkban folyamatosan bővülő eszközparkkal jelennek meg speciális színpadi látványosságok a hidegszikrás tűzijátékok. Az előadóművészet a színpadi jelenlét és a zsonglőrtechnikákkal kombinált látványos koreográfiák mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetünk.

Társulatunk vezetői pirotechnikai terméküzemeltetői tűzvédelmi szakvizsgával rendelkeznek.

aSerduS Tűz Táncosok

Arany Brigitta

Arany Brigitta

Maszlag Annamária

Maszlag Annamária

Szász Emese

Szász Emese

Telepy Ágnes

Telepy Ágnes

Székely Tímea

Székely Tímea

Somlyai Kata

Somlyai Kata

Várfalvi Emília

Várfalvi Emília

Vendégművészek

Gazsi Zoltán

Gazsi Zoltán

Kiss Aletta

Kiss Aletta

Névadónk

Nomen Est Omen – A Név Kötelez

Ki volt Aserdus?

Aserdus a hettita vallás egyik anya- és termékenység istennője. Férje Elkunirsza, a Föld teremtője.
„Aserdus és plátói szerelme a Viharisten” mítoszának több változata terjedt el az ókori keleten. A legkorábbi írásos emlék az 1950-ben megtalált hettita mitológiai táblákon látható.
Az eposzban Aserdus a csábító szerepet játssza, aki elutasításra talál. A Viharistent kívánja meg, aki azonban nem kíván vele hálni. Aserdus annyira akarja szerelmét, hogy megfenyegeti: „szavaimmal teszlek tönkre" – amennyiben nem tesz eleget kívánságának. A Viharisten viszont tájékoztatja az akaratos istennő férjét, a Föld teremtőjét felesége hűtlenségéről.
Elkunirsza azt a tanácsolja, hogy nyugodtan ijessze meg a feleségét. Aserdus megretten, amikor a Viharisten közli vele, hogy hetvenhét fiát meggyilkolta. Istennőnk hét éven át sír, ez hét aszályos esztendőt okoz a földön.
Jellegzetes keleti mitológiai fordulattal Aserdus bánata kiengeszteli Elkunirszát, és végül a Viharistent bünteti meg: bezárja az Alvilágba. Az eposz befejezése ismeretlen.

Ez a mítosz az elemek találkozásáról, férfi-nő játszmákról és a vágyaink harcáról szól. Tűztáncos lányainkat aligha képviselhetné jobban más, mint egy istennő, aki a termékenység, a vágyakozás, a szerelem és természetesen az ősi elem, a tűz szimbóluma.

Aserdus